Header Ads Widget

Motor de cautare personalizat de la Google pe blog

De ani de zile Google ofera posibilitatea de a-ti crea un motor personalizat de cautare in site sau blog (Google Custom Search). Acest motor de cautare se poate folosi si pe blogurile Blogger. El este total diferit de cel oferit de blogger care se poate adauga in sidebar prin obiectele gadget.

Motorul personalizat este bazat pe indexarea pe care o face Google si este recomandat blogurilor care au deja paginile blogului indexate. La un blog la inceput este foarte posibil ca rezultatele cautarii sa nu afiseze nimic.

Un demo de motor de cautare personalizat cu afisarea rezultatelor intr-o pagina din blog gasiti aici.




Crearea motorului de cautare personalizat

1. Daca vreti sa creati un motor de cautare cu afisarea rezultatelor intr-o pagina din blog, va trebui in prima faza sa faceti o pagina statica cu titlul "Rezultatele cautarii" si sa o publicati.

2. Pentru a va crea un motor de cautare "Google Custom Search" pentru blog trebuie sa aveti un cont Google. Daca nu aveti va trebui sa va creati unul.
Intrati pe Google Custom Search si logativa cu userul si parola de la contul Google. Dati clic pe butonul "Creati un Motor personalizat".


In pagina urmatoare configurati motorul de cautare. Dati un nume motorului, introduceti o descriere, selectati limba si la "Site-uri pe care se caută:" introduceti url-ul blogului vostru, de genul:

http://blogultau.blogspot.com

Selectati editia "Standard Edition", bifati ca ati citit regulile si dati clic pe butonul "Inainte".

In pagina urmatoare va puteti alege stilul motorului de cautare din cele 6 puse la dispozitie. Cu un clic pe butonul "Personalizati" va puteti modifica culorile si fontul stilului ales. Puteti face si o incercare a motorului de cautare. Introduceti in caseta un cuvant des folosit pe blogul vostru si vedeti cum arata rezultatele.


Dupa ce ati terminat dati clic pe butonul "Inainte".

In pagina urmatoare dati clic pe link-ul "Modificaţi elemente de bază" pentru a va personaliza si mai mult motorul de cautare. Din meniul din stanga alegiti "Aspect".
Daca vreti sa aveti caseta de cautare in sidebar si rezultatele pe o pagina din blog trebuie sa selectati optiunea "Două pagini". Dupa selectare apasati butonul "Salvati si obtineti codul".


In pagina deschisa la "Precizaţi adresa URL a site-ului dvs. pe care doriţi să apară rezultatele căutării:" va trebui sa introduceti adresa url a paginii statice pe care ati creat-o la primul pas.


Primul cod care vi se da este al casetei da cautare. Copiati codul si introduceti-l intr-un obiect gadget html/javascript de pe blogul vostru.
Al doilea cod trebuie copiat, dus la pagina statica creata si in modul "Editati html" al editorului de text sa introduceti codul copiat. Actualizati pagina statica.

Si dupa acest ultim pas puteti sa mergeti pe blogul vostru si sa testati noul vostru motor de cautare personalizat.

Trimiteți un comentariu

5 Comentarii

  1. Foarte util postul. Am reusit sa fac asta. Problema este ca rezultatele trebuie sa fie afisate intr-o pagina cu latimea minima de 795.

    Se poate personaliza aceasta pagina statica, ascunsa, in asa fel sa aiba latimea de 800?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da se poate. Uite aici cum se face:
      http://bloggerajutor.robloguri.info/2010/11/cum-sa-personalizezi-o-pagina-statica.html

      Ștergere
    2. multumesc mult pentru ajutor dane..... sper sa fac treaba buna......

      Ștergere
  2. Heii ar trebuii sa spui mai amanutiy,deoarece sunt noua pe blog si nush unde se afla toate cele;)

    RăspundețiȘtergere